Wtorek, 30.4.2024
Name days: Bartłomiej / Jakub / Marian
Idź do strony głównej Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Droszewie

Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Droszewie

Festiwal owoców i warzyw w naszej szkole

Wersja do wydrukuWyślij znajomemuWersja PDF

W październiku i listopadzie b.r. w naszej szkole realizowano projekt edukacyjny p.n. ,,Festiwal owoców i warzyw ”, którego celem było propagowanie zdrowego stylu życia i odżywiania się,          a także zdobycie wiedzy na temat wartości odżywczych warzyw i owoców i ich zbawiennego wpływu na zdrowie człowieka. Działania, przygotowane przez zespół ds. profilaktyki i wychowania, dotyczyły zarówno nauczycieli, uczniów, jak i ich rodziców, którzy jak zawsze czynnie włączyli się    w różnorodne akcje promujące ideę spożywania warzyw i owoców.
W czasie realizacji zadań w ramach projektu każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Uczniowie klasy    I spędzili miło czas przy ognisku w Miedzianowie, a uczniowie klasy II i III odwiedzili gospodarstwo państwa Kruszyków

Odbył się konkurs plastyczno – techniczny na rzeźbę z warzyw i owoców, który spotkał się z dużym zainteresowaniem uczniów oraz konkurs na najcięższe i najdziwniejsze warzywo. Z pewnością dzieci wspaniale się bawiły podczas tworzenia zabawnych ludków i zwierzątek, równie chętnie dzieciom pomagali  rodzice.

Jury postanowiło przyznać I miejsca dla Nikoli Jarosik i Filipa Błaszczyka z oddziału przedszkolnego, Szymona Bęckiego z klasy I, Patrycji Marciniak, Gabrieli Frąszczak i Szymona Listwana z klasy II, Marcina Płotka z klasy V. Natomiast wyróżniono prace Natalii Płotek z oddziału przedszkolnego, Oliwii Garsztki z klasy I, Julii Błaszczyk z klasy II, Oli Błaszczyk z klasy III, Tomasza Woźniaka z klasy III, Klaudii Bijak i Weroniki Zdziebkowskiej z klasy IV. Tym razem wszyscy uczestnicy konkursów otrzymali dyplomy i otrzymali nagrody ufundowane przez Radę Rodziców.

Owocowo – warzywne rzeźby można było podziwiać na zorganizowanej wystawie na szkolnym korytarzu. Ponadto odbyły się także liczne prezentacje, pogadanki i wystawki zorganizowanych        w klasach. Było zdrowo i kolorowo. 
Udział w projekcie ,,Festiwal owoców i warzyw” oraz czynne uczestnictwo we wszystkich towarzyszących mu działaniach z pewnością przyczyniły się do utrwalenia nawyków zdrowego odżywiania.