
26 października ogłosiliśmy najzdrowszym i najbardziej kolorowym dniem w naszym przedszkolu. Każde dziecko przyniosło na zajęcia kolorowe produkty, z których miały być własnoręcznie wykonane kanapki. Były więc czerwone pomidory i papryka, ogórki świeże i kiszone, jajka, sery różnego rodzaju, sałata, szczypiorek, koperek i wiele, wiele innych smakowitości.
Zanim przedszkolaki przystąpiły do komponowania kanapek, dowiedziały się, że warzywa powinny być częścią składową każdego posiłku, bowiem są dobrym źródłem wody, błonnika pokarmowego i wielu witamin. Dzieci miały również okazję rozpoznawać warzywa po smaku i kształcie. Test warzywny zaliczyły znakomicie.
Przygotowanie własnoręcznie zdrowej kanapki okazało się wielką frajdą, zwłaszcza dla dzieci, które pierwszy raz doświadczyły kulinarnych eksperymentów. Kolorowe kanapki bardzo smakowały i szybko zniknęły z talerzyków. Moc zdrowych uśmiechów dołączamy wszystkim niedowiarkom na pamiątkę. Smacznego!